Ainfo Consulta

Catálogo de Información Agropecuaria

Bibliotecas INIA

 

Botón Actualizar


Botón Actualizar

Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  22/05/2023
Actualizado :  24/05/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Nacionales
Autor :  IRISARRI, P.; PEREYRA, V.; FERNÁNDEZ, A.; TERRA, J.A.; TARLERA, S.
Afiliación :  PILAR IRISARRI, Universidad de la República, Facultad de Agronomía, Departamento de Biología Vegetal, Montevideo, Uruguay; VIRGINIA PEREYRA, Universidad de la República, Facultad de Química, Laboratorio de Ecología Microbiana y Ambiental, Montevideo, Uruguay; ANA FERNÁNDEZ, Universidad de la República, Facultad de Química, Laboratorio de Ecología Microbiana y Ambiental, Montevideo, Uruguay; JOSÉ ALFREDO TERRA FERNÁNDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVANA TARLERA, Universidad de la República, Facultad de Química, Laboratorio de Ecología Microbiana y Ambiental, Montevideo, Uruguay.
Título :  CH4 and N2O Emissions in a Rice Field: First Measurements in the Uruguayan Productive System. [Emisiones de CH4 y N2O en un arrozal: primeras medidas en el sistema productivo uruguayo]. [Special Issue 25 Years Agrociencia].
Complemento del título :  Plant Biology.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Agrociencia Uruguay, 2022, vol. 26, NE2, e1083. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.26.1083 -- OPEN ACCESS.
ISSN :  2730-5066
DOI :  10.31285/AGRO.26.1083
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Article originally published in: Agrociencia (Uruguay). 2012;16(2):1-10. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.17.533 -- Correspondence: Silvana Tarlera, starlera@fq.edu.uy -- Special Issue 25 Years Agrociencia. -- License: This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ )
Contenido :  ABSTRACT.- Irrigated rice fields are major sources of two important greenhouse gases (GHG), methane and nitrous oxide. As an initial step towards obtaining local information, emissions of CH4 and N2O from rice paddy soil were measured by the static chamber technique in greenhouse and field experiments conducted in eastern Uruguay. In the greenhouse experiment, the effect of two flooding moments (21 and 45 days after emergence) and nitrogen fertilization (0 and 50 kg N ha-1) on gas emissions was studied. Early flooding and nitrogen fertilization tended to increase N2O emissions. In the field experiment, effect of winter soil cover crop and nitrogen fertilization (0 and 82 kg N ha-1) were tested. Higher CH4 fluxes were observed mainly during the reproductive stage of the plant in the N-fertilized treatment with ryegrass winter crop. N2O flux peaked at flushing. Results indicate that the use of cover crops might increase GHG emissions during the rice cycle. Despite differences in agronomic management practices employed in Uruguay, CH4 and N2O fluxes are within magnitudes previ-ously reported for rice fields worldwide. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. RESUMEN.- Los arrozales son fuente de dos importantes gases de efecto invernadero (GEI), metano y óxido nitroso. Como un paso inicial hacia la obtención de información local, se midieron las emisiones de CH4 y N2O del suelo y de las plantas de arroz mediante la técnica de la cámara estática en experimentos en invernáculo y a cam... Presentar Todo
Palabras claves :  Fertilización N; Gases de efecto invernadero; Greenhouse gases; N fertilization; Rice paddy soil; Suelo inundado cultivado con arroz.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17167/1/2730-5066-1083.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103502 - 1PXIAP - DDPP/AGROCIENCIA URUGUAY/2022/26(NE2)

Volver


Botón Actualizar


Botón Actualizar

Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  17/05/2022
Actualizado :  17/05/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  PALLADINO, C.; MUELA, A.; TABORDA, B.; PUIGVERT, F.; PÉREZ-PARADA, A.; COLAZZO, M.; PÉREZ, C. A.; PEREYRA, S.; PAREJA, L.
Afiliación :  CINTIA PALLADINO, PDU Abordaje Holístico Al Impacto de Los Agroquímicos, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay; AGUSTINA MUELA, Departamento de Química Del Litoral, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay; BELÉN TABORDA, Departamento de Química Del Litoral, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay; FLORENCIA PUIGVERT, Departamento de Química Del Litoral, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay; ANDRÉS PÉREZ-PARADA, Departamento de Desarrollo Tecnológico - DDT, Centro Universitario Regional Del Este, Universidad de la República, Ruta 9 y Ruta 15, 27000, Rocha, Uruguay; MARCOS COLAZZO, Licenciatura en Análisis Alimentario, Inst. Tecnologico Regional Suroeste, Universidad Tecnologica, Calle 17, Saladero Santa Maria, 60000, Paysandu, Uruguay; CARLOS A. PÉREZ, Departamento de Protección Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, EEMAC, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay; SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUCÍA PAREJA, Departamento de Química Del Litoral, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, 60000, Uruguay.
Título :  Application of a straightforward Mmthodology by LC-QqQ-MS/MS and GC-MS to ensure food safety of barley and wheat grain.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  ACS Agricultural Science and Technology, 2022, Volume 2, Issue 2, Pages 371-380. doi: https://doi.org/10.1021/acsagscitech.1c00263
ISSN :  2692-1952
DOI :  10.1021/acsagscitech.1c00263
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 29 November 2021; Accepted 24 February 2022; Revised 4 February 2022; Published online 16 March 2022; Published in issue 18 April 2022. Corresponding author: Pareja, L.; Departamento de Química Del Litoral, Cenur Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 km 363, Paysandu, Uruguay; email:lpareja@fq.edu.uy --
Contenido :  ABSTRACT. A multiclass methodology to determine deoxynivalenol, zearalenone, and 13 widely used fungicides to control the main diseases in barley and wheat crops was optimized and validated. Three QuEChERS methods were compared in terms of recovery and repeatability. The recoveries of the validated method were in the 67-128% range for the selected compounds and relative standard deviations were below 20% according to Document SANTE No. 12682/2019. The limits of quantification (LOQs) were between 10 and 100 μg kg-1. The method was applied for the analysis of barley and wheat grains obtained under production conditions. These samples contained mycotoxins and fungicide residues at concentrations below the LOQs, except for carbendazim in wheat, which exceeded the Codex maximum residue levels. The results of this study provide a fast and simple analytical tool to evaluate the primary production of these grains and to identify possible risks to human health. © 2022 American Chemical Society.
Palabras claves :  Cereals; Food safety; Fungicide residues; Hyphenated chromatographic techniques; Mycotoxins.
Thesagro :  CEREALES.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103071 - 1PXIAP - DDACS Agricultural Sci.&Tech./2022
Volver
Expresión de búsqueda válido. Check!
 
 

Embrapa
Todos los derechos reservados, conforme Ley n° 9.610
Política de Privacidad
Área Restricta

Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Andes 1365 - piso 12 CP 11100 Montevideo, Uruguay
Tel: +598 2902 0550 Fax: +598 2902 3666
bibliotecas@inia.org.uy

Valid HTML 4.01 Transitional